Πεζοπορία 23 μελών του ΕΟΣΚ στο μονοπάτι Νεοχώρι – Καραμανώλη – Τέμπλα,

Η πρώτη δραστηριότητα του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (EOΣK) για το 2018 πραγματοποιήθηκε στα Άγραφα, στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Είκοσι τρία (23) μέλη και φίλοι του ΕΟΣΚ, βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής (14/01) στο καθιερωμένο ραντεβού στο αθλητικό πάρκο με προορισμό το γραφικό Νεοχώρι.

Με αφετηρία το παλιό σχολείο του χωριού όπου βρίσκεται και πληροφοριακός χάρτης του μονοπατιού, ξεκίνησαν την πεζοπορία ανάμεσα στα σπίτια του χωριού. Γρήγορα βγήκαν απ’ αυτό και μπήκαν στο καλοπατημένο και  με πολύ καλή σήμανση μονοπάτι «Β2», σε όμορφο δάσος βελανιδιάς στην αρχή  και ελάτης στη συνέχεια, μέχρι την ράχη Καραγιάννη όπου συνάντησαν το μονοπάτι «Β1» που έρχεται από το Μπελοκομύτη. Στράφηακαν αριστερά και συνέχισαν ελαφρά ανηφορικά μέσα σε δάσος ελάτης και σε λίγο συνάντησαν το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής μέσα σε μεγάλο στενόμακρο λιβάδι. Εκεί έκαναν σύντομη στάση για να να ξεδιψάσουν στην πετρόχτιστη πηγή. Ξαναμπήκαν στο δάσος από την πάνω μεριά του λιβαδιού και ανηφορίσανε μέχρι την θέση «Κούλια» όπου συνάντησαν διακλάδωση μονοπατιών στο πάνω μέρος του μεγάλου λιβαδιού. Από τα δεξιά ήταν η διαδρομή «Β3» από τα Καλύβια Πεζούλας. Δίπλα στο μονοπάτι διακρίνανε σωρούς από πέτρες, πιθανά απομεινάρια παλιού φυλακίου (κούλια). Εκείνοι στράφηκαν αριστερά, ανάμεσα σε αραιά μεγάλα έλατα, πατώντας το λίγο χιόνι που απέμεινε από τις πολύ ζεστές προηγούμενες ημέρες, απολαμβάνοντας τη θέα της λίμνης και των γύρω βουνών, για να φτάσουμε μετά από  δυόμισι  ώρες απολαυστικής διαδρομής στο ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων στη θέση Καραμανώλη στα 1550 μέτρα.

Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες και το λίγο χιόνι θα έκαναν την διαδρομή σχετικά εύκολη, αν δεν ήταν οι πολύ ισχυροί άνεμοι, κυρίως στην μακριά ράχη της Τέμπλας, όπου δυσκόλεψαν αρκετά την ανάβαση, αλλά παρ όλα αυτά όλοι καταφέρανε να ανέβουν στον προορισμό μας, δεκαοχτώ άτομα στην Τέμπλα (1810μ) και έντεκα στο Βουτσικάκι (2154μ).

Από την το καταφύγιο ανεβαίνουμε δίπλα στην μικρή πίστα σκι με πολύ λίγο δυστυχώς χιόνι. Μπροστά τους έβλεπαν τον όγκο της Τέμπλας τον οποίο αποφάσισαν να ανέβουν από την ανατολική του πλευρά φοβούμενοι την παγωμένη βορεινή πλευρά του. Αρχίσανε την ανάβαση μέσα από αραιό δάσος ελάτης στην αρχή και αλπικού τοπίου στη συνέχεια. Το λίγο χιόνι δεν δυσκόλευε στην ανάβαση και σε λίγη ώρα έφτασαν στην πολύ όμορφη μακριά ράχη της Τέμπλας στα 1810 μέτρα. Η καλύτερη ανταμοιβή της προσπάθειας ήταν η πανοραμική θέα των χιονισμένων βουνοκορφών που απλώνονταν τριγύρω και της λίμνης Πλαστήρα που την είχαν στα πόδια τους.

Επόμενες δράσεις του ΕΟΣΚ είναι την Πέμπτη 18/01 στο στέκι του συλλόγου, όπου θα γίνει η παρουσίαση του νέου προγράμματος δράσεων του συλλόγου για το 2018 και στην συνέχεια την Κυριακή 21/01 με πεζοπορία μέχρι το καταφύγιο »Ελατάκος» όπου θα κόψουμε και την πίτα μας.

Πηγή: Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας & trikalaola.gr