Συνεχίζεται η παγκόσμια εξάπλωση του αθλήματος.

Η όρθια σανιδοκωπηλασία αποκτά όλο και περισσότερους φίλους τα τελευταία χρόνια. Το Ιράν είναι μία από τις χώρες όπου σταδιακά το συγκεκριμένο άθλημα αρχίζει να κερδίζει έδαφος. Τις προηγούμενες ημέρες άνθρωποι της παγκόσμιας ομοσπονδίας surfing βρέθηκαν στο Ιράν για το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της όρθιας σανιδοκωπηλασίας. Η ανταπόκριση που βρήκαν ήταν κάτι παραπάνω από την αναμενόμενη. Περισσότεροι από 30 αθλητές και αθλήτριες πήραν μέρος στο πρόγραμμα υπό τις οδηγίες έμπειρων προπονητών. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε ήταν το νησί Κις στον Περσικό κόλπο και η λίμνη Ασκάμπαντ, κοντά στην Τεχεράνη.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις την επίδραση που έχει το SUP στην κοινωνική και φυλετική ισότητα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Φερνάντο Αγκουέρε. Τα τελευταία χρόνια το άθλημα έχει γνωρίσει άνθηση σε χώρες όπου δεν είχαν καμία σχέση με το σέρφινγκ, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία.

Αυτή την περίοδο οι υπεύθυνοι της παγκόσμιας ομοσπονδίας βρίσκονται σε διαμάχη με την αντίστοιχη της κωπηλασίας σχετικά με τον έλεγχο του SUP. Στην όρθια σανιδοκωπηλασία, όπως προκύπτει από την ονομασία, ο αθλητής στέκεται επάνω σε μία σανίδα και κινείται χρησιμοποιώντας ένα κουπί. Η κόντρα ξεκίνησε με αφορμή την επιθυμία της ομοσπονδίας surfing να συμπεριληφθεί το SUP στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων του 2018.